Haber

14 yıldır Guantanamo’da tutulan Afgan vatandaşları serbest bırakıldı

14 yıldır ABD’nin Guantanamo Cezaevi’nde tutulan iki Afgan vatandaşı, Umman’da 7 yıl ev hapsinde kaldıktan sonra Afganistan’ın başkenti Kabil’e geldi. Sabah saatlerinde aralarında Taliban yönetimi üyelerinin de bulunduğu düzinelerce kişi, serbest bırakılan iki Afgan vatandaşı Molla Abdul Zahir Sabre ve Abdul Karim’i Kabil Havalimanı’nda karşıladı. Karşılama sahneleri sosyal medyada paylaşıldı.

2002’DE TUTUKLANDILAR

Afganistan’ın geçici hükümetinin İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdul Metin Kane, dün yaptığı açıklamada, 14 yıldır ABD Guantanamo Hapishanesi’nde tutulan iki Afgan vatandaşının, tutuklu kaldıkları Umman’da serbest bırakıldığını duyurdu. 7 yıldır. Kane, Molla Sabre’nin Mayıs 2002’de ABD güçleri tarafından tutuklandığını, bir süre Afganistan’daki Begram Hava Üssü’nde tutulduğunu ve ardından Guantanamo’ya gönderildiğini, Abdul Karim’in ise Ağustos 2002’de Pakistan güçleri tarafından tutuklandığını ve bir süre sonra Guantanamo’ya gönderildiğini kaydetti. . Guantanamo’ya teslim edilerek nakledildiğini belirtti.

Kane, söz konusu kişilerin 2017 yılında Guantanamo Cezaevi’nden Umman’a nakledildiğini ve son 7 yılını “seyahat yasağıyla gözetim altında” orada geçirdiklerini belirtti. ABD yönetiminin, 11 Eylül saldırıları sonrasında terör suçlamasıyla tutuklanan kişileri hapsettiği Küba’daki Guantanamo Hapishanesi, çoğu zaman korkunç muamele ve işkence iddialarıyla gündeme geliyor.

(DIŞ HABER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu