Ekonomi

Güçlü ABD ekonomisi nedeniyle Fed faiz indirimi bahisleri Ekim ayının en düşük seviyesinde

Londra Menkul Kıymetler Borsası Grubu (LSEG) verilerine göre, yatırımcılar 2024 yılında Federal Rezerv’in faiz indirimlerine ilişkin beklentilerini azaltıyor ve para politikasının gevşetilmesi olasılığı Ekim ayından bu yana en düşük noktaya ulaşıyor. Pazartesi günü, vadeli işlem piyasaları yıl için yaklaşık 60 baz puanlık bir faiz indirimi beklentisine işaret etti ve bu da 2024 başında öngörülen 150 baz puandan önemli bir düşüş anlamına geliyor.

CME Group’un Pazartesi günkü verileri, Haziran ayına kadar 25 baz puanlık indirim olasılığının geçen haftaki %57’lik orandan %49’a düştüğünü gösterdi. ABD ekonomisinin güçlü seyrini sürdürmesi, yatırımcıların Fed’in enflasyonda bir artışa yol açmadan faiz indirimine gidebileceği konusunda şüpheci olmalarına yol açıyor. Piyasadaki bu görüşlere rağmen, Fed’in kendisi de faiz oranlarını yıl boyunca 75 baz puan düşürebileceğini belirtmiştir.

Faiz indirimi beklentilerinin yeniden değerlendirilmesi Hazine getirilerine de yansıdı ve gösterge 10 yıllık getiri Pazartesi günü Kasım ayından bu yana en yüksek noktasına ulaştı. Getirilerdeki bu artış, geçtiğimiz Cuma günü açıklanan ve büyüme tahminlerini aşan bir dizi ekonomik rapora eklenen işgücü piyasasındaki şaşırtıcı güç gösterisinin ardından geldi.

Ocak ayında Fed politika yapıcıları, enflasyonun Fed’in hedefi olan %2’ye doğru ilerlediğine dair daha fazla kanıt görene kadar %5,25 ile %5,5 arasında olan mevcut politika faizini koruyacaklarını belirtmişlerdi. Son dönemde açıklanan güçlü ekonomik veriler ve enflasyonu düşürme konusunda kaydedilen asgari ilerleme, Başkan Jerome Powell da dahil olmak üzere Federal Rezerv yetkililerinin daha temkinli bir duruş sergilemesine yol açtı. Yetkililer, olası faiz indirimlerinin zamanlamasına karar verirken sabırlı olunması gerektiğini savunuyor.

Piyasa gözlemcileri şimdi dikkatlerini Çarşamba günü açıklanacak olan ve bu yıl içinde faiz indirimi olasılığı hakkında daha fazla fikir verecek olan Mart ayı Tüketici Fiyat Endeksi’ne çeviriyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu