Haber

İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın ilk 6 maddesi TBMM’de kabul edildi.

İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın çalışma hayatına ilişkin düzenlemeleri içeren ilk 6 maddesi TBMM Genel Kurulu tarafından kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre kısa çalışma nedenlerine “genel salgın” durumu da eklenecek. Sigortalıların kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için gereken asgari prim ödeme gün sayısı 600’den 450’ye indirilecek.

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanılabilmesi için sigortalının kısa çalışmanın başlamasından önceki son 120 gün boyunca hizmet sözleşmesine tabi olması ve kısa çalışma süresinde en az 450 gün sigortalı olarak çalışmış olması gerekmektedir. 3 yıldır çalışmış ve işsizlik sigortası primlerini ödemiş.

Kısa çalışma ödeneği sigortalıya her ayın 5’inde ödenecektir. Ödeme tarihini öne almaya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yetkili olacak.

Kısa çalışma ödeneği, damga vergisi dışında herhangi bir vergi veya kesintiye tabi tutulmayacak ve nafaka borçları hariç onda birinden fazlasına el konulamayacak veya başkasına devredilmeyecektir.

Kısa çalışma ödeneği olarak ödenen süreler, kısa çalışmanın başlamasından itibaren 3 yıl içinde hizmet akdinin feshi nedeniyle yapılacak işsizlik ödeneği ödemelerine hak kazanılan sürelerden düşülecektir.

Sigortalının kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler sigortalıdan yasal faizi ile tahsil edilecek olup, vefat eden sigortalıya ilişkin fazla ödemeler geri alınmayacaktır.

Uygulama, kısa çalışmaya başlama tarihi bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce olanlar için de geçerli olacak. Kısa çalışma ödeneğine ilişkin kararlar 1 Mart’ta yürürlüğe girecek.

Asgari ücret desteği 700 lira olacak

Ek istihdam sağlanması ve özel politika gerektiren, mesleki yeterlilik belgesine sahip kadın, genç ve işsizlerin istihdamının desteklenmesi amacıyla sağlanan teşvik 31 Aralık 2025 tarihine kadar devam edecek, Cumhurbaşkanına başvuruyu 31 Aralık tarihine kadar uzatma yetkisi verilecek. , 2026.

Ocak ayından itibaren uygulanmak üzere en düşük emekli maaşı 7.500 liradan 10.000 liraya çıkarılacak.

İşverenlerin işgücü maliyetlerini düşürerek istihdamı artırmak ve kayıtlı istihdamı korumak amacıyla 2016 yılından bu yana uygulanan asgari fiyat desteği 2024 yılında aylık 700 lira olarak uygulanacak. Böylece taban fiyat desteği 2024’ten itibaren artırılacak. 500 liradan 700 liraya.

Teklifin birinci bölümünde yer alan konuların kabul edilmesinin ardından Genel Kurul, teklifin ikinci kısmının tamamının müzakeresine başladı.

UYGUN Parti Kümesi adına konuşan Manisa Milletvekili Şenol Sunat, gelişmiş ülkelerdeki emeklilerin dünyanın her yerini dolaştığını söyledi. Sunat, “Emeklilerimiz memleketlerine gidemiyor. Emekliler daha ucuz yiyecek bulmak için evlerinden çıkıp saatlerce kuyrukta bekleyebiliyor.” dedi.

MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy da teklifin emekli maaşlarının iyileştirilmesini amaçladığını belirtti.

Genel Kurul’a sunulacak değişiklikle SSK ve Bağkur emeklilerinin emekli maaşlarına yapılacak artışın yüzde 49,25’e çıkarılmasının beklendiğini belirten Ersoy, MHP olarak öneriye destek verdiklerini belirtti.

Ersoy’un konuşmasının ardından TBMM Başkan Vekili Celal Adan toplantıyı erteledi. Toplantı sonrasında komitenin hazır bulunmaması üzerine Adan, toplantıyı saat 14.00’te görüşmek üzere kapattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu