Haber

Konya Büyükşehir Belediyesi’nden Cumhuriyetin 100. Yılında Dev Yatırım

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak ve Konya belediye tarihinin tek seferde ihale edilen en yüksek bütçeli yatırımı olan Ağır Bakım Kentsel Dönüşüm ve 56. Bakım Fabrika Müdürlüğü’nün temeli, Milli Bakanın da katıldığı törenle atıldı. Savunma Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi ve kültürel mirasına çağdaş belediyecilik anlayışıyla yeni yatırımlar yaptığını belirten Bakan Güler, “Bu yatırımla 1950 yılından bu yana hizmet veren 56’ncı Bakım Fabrikamız yeniden yerleştirilecek ve yeni yatırımlar yapılacak. tesis ve kabiliyetleri artırılacak, kahraman ordumuzun kritik ihtiyaçları karşılanacaktır.” Bu noktada son derece değerli. Konya’nın bu projeyi başarı ve başarı ile tamamlayacağına, savunma sanayi alanında ülkemizin kalkınmasına katkılarını artırarak sürdüreceğine inanıyorum. “Fabrikamızın açılışıyla birlikte Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, güçlü donanım ve teknolojiye sahip bir tesise daha kavuşacak” dedi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Milli Savunma Bakanlığı ile yapılan protokolle Sille Arsenal ve Ağır Bakım’da iki büyük kentsel dönüşüm çalışmasını sürdürdüklerini belirtti. Konyalıların Ağır Bakım olarak adlandırdığı bölgede 640 bin metrekarelik alanda dönüşüm gerçekleştireceklerini belirten Önder Altay, “Bu kapsamda yeni bir tesisin temelini atıyoruz. 140 bin metrekare kapalı alanıyla Türkiye’nin en çağdaş tesisleri. Buranın bizim için bir diğer önemi ise 2,5 milyar bedelle Konya tarihinin tek seferde yapılan en büyük ihalesi olması. Mevcut Ağır Bakım alanında Stadyum Millet Bahçesinin 4 katı büyüklüğünde 400 bin metrekarelik yeşil alanı şehrimize kazandıracağız. Ayrıca Sille’deki mühimmat deposunu da Çumra’da 8 milyon metrekarelik alana taşıyoruz. Biz bu çalışmaları şehrimiz yararına yaparken aynı zamanda Milli Savunma Bakanlığımızın sorumluluğundaki tesislerin yenilenmesi olarak da görüyoruz. “Konya halkının Mehmetçik’e bir hediyesi olarak görüyoruz” dedi.

Milli Savunma Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılacak Ağır Bakım Kentsel Dönüşüm ve 56. Bakım Fabrika Müdürlüğü’nün temeli törenle atıldı.

Tesisin taşınacağı Selçuklu Aşağı Pınarbaşı Mahallesi’nde düzenlenen temel atma programında konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’da gerçekleştirdikleri 4 değerli kentsel dönüşüm projesini anlattı.

BELEDİYE BAŞKANI ALTAY, KONYA’DA YAPILAN KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARINI ANLATTI

Yürüttükleri kentsel dönüşüm çalışmalarından ilkinin Türkiye’nin en büyük canlandırma projesi olan Darü’l-Mülk Projesi olduğunu ve bu kapsamda tarihi alanda 20 farklı noktada kentsel dönüşüm çalışmaları yürüttüklerini hatırlatan Prof. Önder Altay, “Konya’nın yıllardır konuştuğu Mevlana Çarşısı ve Altınçarşı’dan başlayarak, Taş Bina ve Alaaddin Cephesi ile devam eden projede şimdi yapbozun parçalarını birer birer yerleştiriyoruz. Geçen hafta Meram Belediyesi ile birlikte esnafımıza iş yeri teslim ettiğimiz Büyük Larende Dönüşümü ile iyileştirmeler ve devam ediyor. “İnşallah bu 20 ayrı noktada yürüttüğümüz kentsel dönüşüm çalışmaları, Konya’nın Darü’l-mührü olacak. Mülk statüsü ve Konya’nın Selçukluların başkenti olması” dedi.

“ESKİ SANAYİ VE KARATAY SANAYİ’Yİ 2024 SONUNDA YENİ YERİNE TAŞIYACAĞIZ”

İkinci büyük kentsel dönüşümün ise Konya’da yıllardır konuşulan Eski Sanayi ve Karatay Sanayi’nin taşınmasıyla ilgili olduğunu belirten Önder Altay, “Merkezde kalan Eski Sanayi ve Karatay Sanayi’yi birer sorun haline getirdik. Artık fiziki olarak şehrimize hizmet veren bu bölge hem esnafımıza hem de şehrimize yakışmıyor.” Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Toplu Konut Yönetimi ve Konya Büyükşehir Belediyesi olarak çok yakın bir bölgedeki yeni yerine taşıyoruz. 2 bin 654 mağaza ve 134 iş merkezinden oluşan, Konya tarihinin en değerli kentsel dönüşümünde büyük yol kat ettik. “İnşallah 2024 yılı sonuna kadar Eski Sanayi ve Karatay Sanayi esnafımızı yeni yerine taşıyacağız” dedi.

“TSK’NIN EN MODERN SİLAHLARINI İNŞA ETMEK BENİM ŞANSIMDI.”

Başkan Altay, Milli Savunma Bakanlığı ile imzalanan protokolle Konya için iki büyük kentsel dönüşümün bu bağlamda büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“Milli Savunma Bakanlığımızla birlikte gerçekleştirdiğimiz ilk kentsel dönüşüm Arsenal Kentsel Dönüşümüdür. Bildiğiniz gibi Sille Bölgesinde 1 milyon 670 bin metrekare alanda Milli Savunma Bakanlığımıza ait cephanelik alanımız var. Bu bölge hem fiziki yapısı hem de özellikle Meram Tıp Fakültesi’nin yapımıyla şehrimiz için önemli bir güvenlik sorunu oluşturuyordu. Benim için aslında Konya Büyükşehir Belediye Başkanı olarak attığım ilk imzadır. Bir önceki Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tahir Akyürek’in çalışmalarıyla 4 Mayıs 2018’de ortaya atıldı ve göreve geldikten bir gün sonra Bakanlık ile protokol imzalama şansına sahip oldum. Şu an itibariyle 8 milyon metrekare alana sahip Çumra’da; Eskimo mühimmat depoları ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin akıllı mühimmatlara uygun en modern cephaneliğini inşa etme şansına sahip olduk. Bugüne kadar mühimmat cephaneliğine yaklaşık 1,5 milyar lira harcama yaptık. Üçüncü etap ihalesini de tamamladık. Cephaneliğin taşınmasının şu anki maliyeti yaklaşık 2 milyar lira olacak. Karşılığında mühimmat deposunun bulunduğu alan Büyükşehir Belediyemize devrediliyor. “O bölgede yatay mimariye uygun kentsel dönüşüm planlamaları yapıyoruz.”

“KONYA BELEDİYESİ TARİHİNDE TEK SEFERDE YAPILAN EN BÜYÜK İHALEYİ YAPTIK”

Başkan Altay, “Temelini attığımız çalışma 56. Bakım Fabrikasının inşaat işidir. Konyalıların Ağır Bakım olarak adlandırdığı Meram Yeniyol ile Meram Eskiyol, Kent Caddesi ve Ateşbaz arasındaki 640 bin metrekarelik alanda dönüşüm gerçekleştiriyoruz. Bu dönüşüm kapsamında taahhütte bulunduk. Bugün Sayın Bakanımızın ve siz değerli misafirlerimizin katılımıyla 56. Ağır Bakım Fabrikalarının inşaatının temelini atacağız. 140 bin metrekare kapalı alana sahip Türkiye’nin en çağdaş tesislerinden biri burada inşa ediliyor. Umarım burada şu anki görevinin yanı sıra değerli çalışmalar yapılacaktır. Fabrika alanları, depolar, antrenman tesis alanları ve spor alanlarıyla modern bir alan oluşturulacak. Bizim için bir diğer önemli husus ise Konya tarihinin tek seferde yapılan en büyük ihalesini gerçekleştirmiş olmamızdır. “Şu anda cari maliyetle 2,5 milyar liralık bir iş yürütüyoruz” dedi.

KONYA MİLLET BAHÇESİNİN 4 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR MİLLET BAHÇESİ DAHA

Bunun karşılığında mevcut Ağır Bakım’ın bulunduğu 640 bin metrekarelik alanın da Konya Büyükşehir Belediyesi’ne devredileceğini vurgulayan Başkan Altay, “Orada şehrimize yaklaşık 400 bin metrekarelik yeşil alan kazandıracağız,” dedi. Stadyum Millet Bahçesi’nin 4 katı büyüklüğünde. Bununla; Ayrıca kentsel dönüşümde kullanılmak üzere sağlık tesis alanları, eğitim tesisi alanları ve konut alanları da yer alacak. Böylece yıllardır askerlerimiz tarafından korunarak ağaçlandırılan ve hazır parka dönüştürülen bu alan, Konya halkının hizmetine sunulacak. “Böylece Milli Savunma Bakanlığımızla imzaladığımız iki protokol kapsamında yaklaşık 4,5 milyar dolarlık yeni maliyetle ordumuza ve bakanlığımıza yeni tesisler kazandırmış oluyoruz.”

“MEHMETÇİK’E KONYA HALKININ HEDİYESİ OLARAK BAKIYORUZ”

Başkan Altay konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Bu çalışmaları şehrimizin güzelliği ve şehrimizin faydası için düşünürken aynı zamanda Milli Savunma Bakanlığımızın sorumluluğunda olan tesislerin yenilenmesi olarak da görüyoruz. Bunu Konyalıların Mehmetçik’e bir hediyesi olarak görüyoruz. Çünkü biz burada barış içinde bunları yaparken, Türkiye’nin sonundaki kahraman askerlerimiz de güvenliğimiz için canla başla çalışıyorlar. Kendilerine Konya’dan sevgi, saygı ve şükranlarımızı sunuyoruz. Umarım ayağınıza taş değmez. 56. Ağır Bakım Fabrikamızın temel atma törenini onurlandıran Sayın Bakanımıza, Kara Kuvvetleri Komutanımıza ve tüm protokolümüze teşekkür ediyorum. Böyle değerli bir tesisi Konya’ya kazandırdığımız için çok mutluyuz. Her zaman söylediğimiz gibi el ele verdik ve Konya’nın hayallerini gerçekleştiriyoruz.”

“BU TESİS, BAŞARIYLA YÜRÜTTÜĞÜMÜZ OPERASYONLARI DESTEKLEMEYE KATKIDA OLACAK”

Kara Kuvvetleri Komutanı (KKK) Genel Başkanı Selçuk Bayraktaroğlu, “Kara Kuvvetleri Komutanlığının değerli operasyonlarında kullandığı silah sistemleri, araç ve malzemelerinin aktif durumda tutulması, modern bakım ve onarım tesislerinin bulunması kritik önem taşıyor. Bugün temelini atacağımız 140 bin metrekare inşaat alanına sahip bu tesis, büyük bir özveri ve başarı ile yürüttüğümüz operasyonların desteğine katkı sağlayacak. Ayrıca yurt içinde ve yurt dışında görevlendireceği gezici bakım onarım gruplarıyla birliklerimize her zaman destek olacaktır. Kahraman ordumuzun gücüne güç katacak bu projenin barışın ve hoşgörünün şehri olan Konya’ya ve bölgeye de ayrı bir değer katacağına inanıyorum. “Konya’da üretimi devam eden Mühimmat Bölüğü Komuta Tesisleri’nin Çumra’da inşa edilmesinde emek ve özverilerinden dolayı Konya Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve belediyemize de teşekkür ediyorum.”

“KONYA’MIZDA GEÇMİŞTEN BUGÜNE HİZMETLER KESİNTİSİZ DEVAM EDİYOR”

AK Parti Konya Milletvekili Tahir Akyürek, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ı tebrik ederek, “Kendisine şehrimiz adına teşekkür ediyorum. Çok şükür Konya’da hizmetler geçmişten günümüze kesintisiz devam ediyor. Göreve gelir gelmez bizden önce verilen hizmetleri artırarak devam ettirmeye çalıştık. Büyükşehir Belediyemiz ve ilçe belediyelerimiz artık hem devam eden hizmetlerde hem de birçok yeni yatırımla şehrimize değerli katkılar sağlıyor. Şu anda iki önemli etkinliği hayata geçiriyoruz. Ordumuzun böylesine değerli bir fabrikasının, Konya Organize Sanayi’ye entegre olacak Ankara Yolu üzerinde hayata geçiyor olması, hem şehrimiz hem de Türk Silahlı Kuvvetlerimiz açısından değerlidir. Karşısında hem Organize Sanayi hem de Aselsan yatırımı var. Kümelenmeye, birbirini etkilemeye ve diğer yatırımların hızlanmasına yol açacağını düşünüyorum” dedi.

“PROJENİN GELECEĞE GÜVENLE BAKMAMIZA YARDIMCI OLMASINI DİLİYORUM”

Konya Valisi Vahdettin Özkan, “Şehrimizin yaşam kalitesinin artırılması konusunda yerel belediyelerimizin yaptığı çalışmalar oldukça nitelikli. Bu vesileyle Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve ilçe belediyelerimize teşekkür ediyorum. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin imkan ve kabiliyetlerinin arttırılması, hem ülkemizin birlik ve bütünlüğü açısından, hem de küresel düzeyde rekabet gücümüzün ve diplomatik gücümüzün artırılması açısından çok değerli bir kurumdur. Belediyelerimizin yaptığı çalışmalar çok kıymetli. Konya’da belediyemizin tüm bakanlıklarla geliştirdiği işbirlikleri ile klasik yerel ortak ihtiyaçların yanı sıra merkezi yönetimin yaptığı çalışmaların uyumlaştırılması yönünde çok değerli bir müdahalesi var. Bugünkü proje aslında bunun bir tezahürüdür. “Projenin Türk Silahlı Kuvvetlerimize, şehrimize hayırlar, rahmetler getirmesini, geleceğe inançla bakmasını temenni ediyorum” dedi.

“KONYA HİZMET VE ÇALIŞMA BELEDİYESİ İÇİN ÖRNEK BİR ŞEHİRDİR”

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Konya’nın tarımdan sanayiye, kültürden turizme birçok alanda sağladığı katma değerle Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biri olduğunu ve şehirlerin bu kadar değerli bir seviyeye ulaştığını belirterek konuşmasına devam etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonuyla mümkün. başladı.

Tarihin ve kültürün her sokağında yaşandığı manevi dünyamızın merkezlerinden biri olan Konya’nın, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin özverili çalışmalarının Konya’nın kalkınmasına büyük katkı sağladığını vurgulayan Bakan Güler, şöyle devam etti: ” Özellikle Konya belediyelerimiz sadece kendi yetki alanları dahilindeki hizmetleriyle değil, ülkemizin yaşadığı afetlerin yaralarını sarmaya yönelik çalışmaları ile de milletimizin takdirini kazanmıştır. Hatta 6 Şubat’ta yaşanan büyük deprem felaketinin ardından hızla bölgeye gelen Konya Büyükşehir ekipleri, depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak için başta arama kurtarma olmak üzere tüm kaynaklarını seferber etti. Bu vesileyle başta değerli Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere tüm belediye başkanlarımıza, emek ve fedakarlıkla çalışan tüm seçkin emekçilerimize şükranlarımı sunuyorum.”

“KONYA’MIZ BU PROJEYİ ÇALIŞMASI VE BAŞARIYLA TAMAMLAYACAKTIR”

Tarihi ve kültürel mirasına çağdaş belediyecilik anlayışıyla yeni yatırımlar yapan Konya Büyükşehir Belediyesi’nin bugün değerli bir yatırıma daha imza attığını kaydeden Bakan Güler, “Temelini atacağımız bu fabrika, Belediyemizin bugüne kadarki en büyük bütçe yatırımı olmasının yanı sıra stratejik bir özelliğe de sahiptir. 1950 yılından bu yana hizmet veren 56. Bakım Fabrikamızın yeniden konumlandırılması, bu yatırımla tesis ve kabiliyetlerinin artırılması, kahraman ordumuzun kritik ihtiyaçlarının karşılanması açısından son derece değerlidir. Konya’nın bu projeyi başarı ve başarı ile tamamlayacağına, savunma sanayi alanında ülkemizin kalkınmasına katkılarını artırarak sürdüreceğine inanıyorum. Gerçekten de Konya’nın savunma sanayindeki tecrübesi uzun bir geçmişe sahiptir. Asırlık özel sektör firmalarının yanı sıra kamu işletmeleriyle de savunma sanayi alanında adını gururla duyuran Konya, Kurtuluş Savaşımızın kazanılmasında önemli roller oynadı. Bu tarihi mirastan ilham alan Konya, bugün Hava Kuvvetlerimizin güzide birimlerinden olan 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığımıza, 56’ncı Bakım Fabrika Müdürlüğümüze ve 47’nci Mühimmat Daire Başkanlığımıza ev sahipliği yapıyor. “Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri’nin KBRN Okulu, Hava Savunma Okulu ve Konya’daki Merkez Komutanlığı da faaliyetlerine büyük bir başarıyla devam ediyor.”

“TSK’MIZ BİR EKİPMAN VE TEKNOLOJİK OLARAK GÜÇLÜ BİR TESİSE DAHA SAHİP OLACAK”

Bakan Güler, savunma ve havacılık ihracatında lider şehirlerden biri olan Konya’nın, potansiyeli ve yarattığı ekosistemle savunma sanayiinin gelişmesinde merkez üs olma konumunu daha da güçlendireceğini vurguladı.
“Bu yeni tesisle birlikte fabrikamızın büyük ordumuza olan katkısının önümüzdeki dönemde de artarak devam edeceğine yürekten inanıyorum. Fabrikamızın açılışıyla birlikte Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, güçlü donanım ve teknolojiye sahip bir tesise daha kavuşacak. Bu sayede ihtiyacımız olan hizmetler daha etkin, daha modern ve daha hızlı bir şekilde sunulacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde savunma sanayii başta olmak üzere hemen her alanda yakaladığımız gelişme ve ilerleme ivmesini en üst seviyelere çıkaracağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girdiğimiz bu tarihi dönemde, Türk Yüzyılını aynı zamanda savunma sanayi ve üretim yüzyılı haline getirmek en önemli hedefimizdir. “Bu anlayışla milletimizin bakanlığı olarak, yerli ve milli savunma sanayimizin gelişmesi de dahil olmak üzere, ülkemizin ve asil milletimizin bekası için gece gündüz çalışmaya devam edecek, daha büyük, daha güçlü bir Türkiye için gayret göstereceğiz. “

AK Parti Konya Milletvekilleri Orhan Fazilet, Mehmet Baykan, Mustafa Hakan Özer, Ziya Altunyaldız, Yeniden Refah Partisi Konya Milletvekili Ali Yüksel, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Cemil Lütfi Özkul, Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, MHP Konya İl Başkanı Remzi Karaarslan, ilçe belediye başkanları, rektörler ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı törende konuşmaların ardından 56. Bakım Fabrika Müdürlüğü’nün temeli dualarla atıldı.

Toplam 140 bin metrekare inşaat alanına sahip olacak 56. Bakım Fabrika Müdürlüğü’nde; 6 adet depo, güvenlik görevlisi binası, harp silahları bölümü binası, helikopter pisti, silah atölyesi, doğrudan müdahale binası ve ek idari bina yer alacak. Açık alan imalatında; 3 adet basketbol sahası, 2 adet servis destek kampüsü, futbol sahası ve koşu parkuru yer alacak.
 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-beypazari.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu