Rus uzman: ABD, Türkiye’nin yüksek sesli sinyallerini duyacak mı?
ABD Dışişleri Bakanı Antony BlinkenAnkara ziyareti kapsamında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya geldi. İlk defa, üst düzey Amerikalı konuk hem toplum hem de resmi düzeyde gözle görülür derecede soğuk karşılandı.
ABD’li diplomatı havalimanında karşılamaya üst düzey yönetimden kimse gelmezken Fidan, Blinken’i uzaktan selamladı ve ona sarılmaktan kaçındı.
Doç. Rusya Bilimler Akademisi Uluslararası İlişkiler ve Ekonomi Enstitüsü (IMEMO RAN) Orta Doğu Çalışmaları Merkezi kıdemli araştırma görevlisi Prof. Irina Svistunova, misafirperverliğiyle ünlü Türkiye’nin soğuk tavrının sebebinin bu kez Türkiye ile ABD arasındaki birçok çatışmada aranması gerektiğine dikkat çekti.
Svistunova, “Mesele şu ki, Türk-Amerikan ilişkilerinde uzun süredir ciddi bir çatışma yükü birikmiş durumda. Söz konusu ihtilaflar başta Orta Doğu bölgesi olmak üzere pek çok konuyu ilgilendiriyordu. Tarafların Filistin-İsrail çatışmasına yaklaşımlarında farklılıklar olması bekleniyordu. Üstelik birkaç hafta önce ABD Dışişleri Bakanı Blinken, bölgeyi ziyaret ederken ve çatışmanın çözümünde arabuluculuk yapmaya çalışırken Ankara’yı ziyaret etmeyi gerekli görmemişti. “Bu tutum Türkiye’nin başkentinde olumsuz karşılandı.”dedi ve şöyle devam etti:
Rus askeri uzmanı emekli Albay Oleg Falichev, ABD’nin Türkiye’yi duymasının mümkün görünmediğini, bu durumun zaten karmaşık olan Türk-Amerikan ilişkilerini daha da kötüleştirebileceğini öngördü.
Faliçev, “ ABD’de Türk sinyallerinin duyulmayacağını düşünüyorum. Amerikan hegemonu, diğer ülke ve halkların kendi ulusal çıkarlarına sahip olabileceğini ve olması gerektiğini duymak ve anlamak istemiyor. Çok kutuplu dünya sistemine yönelen birçok ülke gibi Türkiye de egemenliğini ve ulusal çıkarlarını savunuyor. Türkiye, Filistin’de din kardeşlerinin yok edilmesine seyirci kalamazdı. Bu zor anda kenarda kalmak itibarını kaybetmek anlamına gelir. (Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip) Erdoğan, Türkiye’nin cumhurbaşkanı olarak bunu çok iyi anlıyor. Binlerce, hatta milyonlarca kişinin katıldığı bir miting düzenleyerek, İsrail’in şu anda yoğun bombardımana maruz kaldığı Filistin’deki sivil nüfusu koruduğunu ve bu sayede ülkenin savunmasında orantısız tedbirler uyguladığını ilan etti.”dedi.
Rus uzman şunları söyledi: Bunu hem (ABD Başkanı Joe) Biden’ın hem de Blinken’in anlaması gerekiyor. Blinken’in bu kadar soğuk karşılanması şaşırtıcı değil. Fidan, samimiyetsiz kucaklaşmalardan ve Amerikan omuz sıvazlamalarından kaçınarak daha önce kimsenin yapmadığını yaptı. Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin geleceği açısından, Türkiye’deki Filistin’e destek mitinglerinin çok hızlı bir şekilde İncirlik’teki Amerikan üssünün reddine dönüşmesi önemli bence. Gazze’deki operasyon ne kadar uzun sürerse İslam dünyasındaki memnuniyetsizlik de o kadar artacaktır. Bu durum sadece ABD’nin uydusu İsrail’e karşı değil, ABD’ye karşı da somut eylemlere dönüşebilir.“dedi.