Ekonomi

SASA, HEKTS ve YKBNK MSCI Türkiye endeksine dahil oldu

Investing.com – MSCI Türkiye endeksindeki değişiklikler Kasım ayında açıklandı ve 1 Aralık prestijiyle endekse dahil edildi. sasa, HECT’lerve YKBNKhisseleri açıklandı.

YKBNK hissesi, son günlerde dalgalı fiyat hareketleri yaşayan ve 2022’nin en bilinen hisseleri arasında yer alan SASA ve HEKTS ile birlikte bugün prestijiyle MSCI endeksinde yer alıyor.

Daha önce yapılan açıklamaya göre SASA, HEKTS ve YKBNK hisselerinin MSCI Türkiye Standart Endeksi’ne ekleneceği, hisselerin ise endeksten çıkarılmayacağı belirtilmişti. Böylece MSCI Türkiye Standartlar Endeksi’ndeki hisse sayısı 13’e yükseldi.

MSCI Küresel Küçük İşletme Endeksi’ne dahildir AYGAZ), BRYAT, GİBİ YAPMAK, GESAN, KONTROL, KORDLAR), ODA), OYYAT, SMRTG, ZRGYO hisseler dahildir. Ancak Küçük Şirketler Endeksi’nden balta), CCOLA, GUBRF), JANTLARve KZBGYhisseleri ihraç edildi.

MSCI indeksi nedir?

1980’lerde Morgan StanleyLisans hakları devralınan MSCI endeksleri, o tarihten bu yana dünya çapında kabul gören bir ölçü birimi olarak kullanılmaktadır.

Küresel sermayenin performansını ölçmek için oluşturulan çeşitli MSCI endeksleri vardır. bunların ortasında MSCI TürkiyeEndeksin yanı sıra MSCI World, MSCI USA, MSCI EACWI, MSCI EAFE, MSCI Emerging Market gibi birçok kritere göre oluşturulmuş MSCI endeksi bulunmaktadır.

MSCI Türkiye Endeksi

MSCI Türkiye Endeksi, uluslararası yatırımcıların Türkiye’deki yatırım düzeyini izlemeleri için değerli bir ölçüm aracı olarak kabul edilmektedir. Endeks, bugüne kadar BIST 100’e dahil olan Garanti Bankası’nı (Türkiye) baz alıyor. GARANTİ), Akbank( AKBNK),BİM Birleşik Mağazaları ( BİMAŞ), Koç Holding ( KÇOL),Türkiye Petrol Rafinerileri (IS: TUPRS), Sabancı Holding ( ŞAHOL), İş Bankası ( ISCTR), Türkiye Halk Bankası ( HALKB), Ereğli Demir Çelik ( EREGL) ve turkcell( TCEL ) 10 adet paydan oluşmaktadır. Bugün itibariyle bu hisselerin ortasında SASA Polyester, Hektaş ve Yapı Kredi yer aldı.

MSCI Türkiye Endeksi neden değerlidir?

MSCI endeksleri genel olarak küresel yatırımcıların ilgilendikleri ülke veya bölgelerdeki yatırım fırsatlarını değerlendirmek ve portföylerini çeşitlendirmek için takip ettikleri endeksler olarak biliniyor.

Böylece yabancı yatırımcılar, MSCI endekslerine sahip ülkelerin borsa performanslarını yakından takip etme imkanına sahip oluyor. Ayrıca bu endeksler, yatırımcıların hangi ülke borsalarına veya hisse senetlerine yatırım yapmaları için değerli bir referans sağlamaktadır.

Author: Günay Caymaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu