Ekonomi

UBS, arz zorlukları ışığında bakır fiyatlarını tahmin ediyor

Çin’deki yatırımcıların güveninin azalmasına rağmen bakır fiyatı metrik ton başına 8.200$ seviyesinin üzerinde kalmayı sürdürüyor. Bunun nedeni, bir dizi madenin beklenen üretimi azaltması ve önde gelen uzmanların her zaman 2024 için bakır piyasasında bir kıtlık olacağını öngörmesidir.

UBS uzmanları bakır fiyat hedefinin metrik ton başına 9.500 dolar olacağını tahmin ediyor ve yatırımcılara fiyatlar düştüğünde bakır almalarını tavsiye ediyor. Ayrıca bakırdaki potansiyel fiyat artışlarından yararlanmak için opsiyon piyasasındaki mevcut düşük oynaklığın kullanılmasını da öneriyorlar.

Bakır piyasasını etkileyen bir diğer önemli unsur da öngörülen arz büyümesinde devam eden düşüştür. Anglo American ve First Quantum gibi büyük bakır madenciliği şirketleri, 2024 için beklenen üretim rakamlarını azaltarak üretim seviyelerini artırmakta zorlandıklarını gösterdi. Cevher fiyatlarındaki son düşüş, bakır konsantresi için daha sıkı bir pazarın olduğunu gösteriyor ve bu da bakır konsantresinde düşüşe neden olabilir. işlenmiş bakır miktarında. UBS uzmanları, 2024 için işlenmiş bakır arzında %3,5’lik bir artış öngörüyor ancak küresel borsalardaki bakır stoklarının tipik mevsimsel seviyeleri karşılayamaması nedeniyle artan endişeler var.

ABD’deki yerleşik sektörlerden gelen zayıf talebe ve Avrupa’daki ekonomik yumuşaklığa rağmen, 2023’te Çin’den gelen güçlü talep, bu sorunların dengelenmesinde değerli oldu. Dünya çapında karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik girişimlerin, elektrik sistemlerinde ve ulaşımda bakır kullanımını artırması bekleniyor. Her ne kadar Çin’in inşaat ve beyaz eşya endüstrileri, tamamlanmış binaların sayısının azalması nedeniyle daha yavaş bir büyümeyle karşı karşıya kalsa da, Çin’de devam eden ekonomik teşvik, önemli bir takviye sağlayacaktır.

UBS uzmanları, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki üretimdeki toparlanmanın stok seviyelerini düşürme sorununu çözmeye yardımcı olması beklendiğinden, 2024 yılında dünya çapında bakır kullanımında %3,3’lük bir artış öngörüyor. UBS, stokta sınırlı miktarda bakır bulunması nedeniyle fiyatların 2024 yılı sonuna kadar metrik ton başına 9.500 dolara, hatta daha da yükseğe çıkabileceğini öngörüyor.

Bu makale yapay zeka yardımıyla üretilmiş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla ayrıntı için lütfen Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu