Haber

ULUSLARARASI SAVUNMA SANAYİ FUARI IDEF’23 KAPILARINI AÇTI

Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF) bugün başladı. Fuarın açılış töreninde konuşan Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “2023 yılının ilk 6 aylık ihracatımız 2,4 milyar dolara ulaştı.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ve Milli Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde bu yıl 16.’sı düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF), açılış töreniyle kapılarını ziyaretçilerine açtı. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 689 yerli, 772 yabancı olmak üzere toplam 461 firmanın ağırlandığı fuarın açılış törenine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Savunma Sanayii Lideri Haluk Görgün, 84 konuk ülkenin bakanları ve askeri üst düzey heyetler katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, fuara görsel bir açıklama göndererek, güzel geçmesini diledi.

“SAVUNMA ALANINDA SÜREKLİ GÖRÜNÜR OLMAK ZORUNDAYIZ”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açılış töreninde yaptığı konuşmada savunma sanayisinin değerine değinerek, “Çatışmaların çetin olduğu bir coğrafyada bulunan ülkemiz, bir yandan küresel güvenlik paradigmasının belirleyicilerinden biri olmak, diğer yandan savunma alanında her zaman tetikte olmak zorundadır. Geçmiş deneyimlerimiz bize şunu göstermiştir ki; Türkiye’nin bağımsızlığı, savunma ürünlerinin tasarım ve üretiminde tam bağımsızlığından kaynaklanmaktadır. Ancak, küresel bir barış, istikrar ve güven ikliminin tesisi, savunma sanayinde ülkeler arasında adil bir denge NATO’nun önde gelen üyelerinden biri olarak Cumhurbaşkanımızın liderliğinde milli savunma sanayimizi geliştirdikçe bölge ve dünya barışına katkımızın artacağına yürekten inanıyoruz.” 20 yıl önce Türkiye’nin savunma ürünlerinde yüzde 80 dışa bağımlı iken bugün bu oranın yüzde 20’lere düştüğünü belirten Yılmaz, “Türkiye, geçmişte dünya savunma sanayi pazarında sadece alıcı olarak görülürken, bugün değerli bir üretici ve ihracatçı konumuna yükseldi. Türk savunma sanayi firmalarının dünya pazarındaki payı ve gücü her geçen gün artıyor. 2023 yılının ilk 6 aylık ihracat fiyatımız 2.4 milyar dolara ulaştı. 2023 yılı sonu itibariyle bu rakamın 6 milyar dolar seviyesine çıkmasını beklediğimizi söyleyebiliriz. Biz bu rakamı yeterli görmüyoruz, çok uzak olmayan bir gelecekte 10 milyar dolar eşiğini aşmış olacağız. Bu grubun daha sonra gerçek kamu, özel sektör ve orta ölçekli paydaşlarıyla çok daha yüksek rakamlara yürüyeceğinden hiç şüphem yok” dedi.

“BURADAKİ BAŞARILAR TÜRKİYE’Yİ ULUSLARARASI ALANDA DAHA GÜÇLÜ BİR KONUMA GETİRİYOR” Yılmaz, değerlendirmesinde, “Bu sadece güvenlik ve savunma meselesi değil. Türkiye’nin genel teknolojik yeterlilik seviyesini gösteriyor. ekonomi inşa sürecinde. Yüksek gelirli ülkeler ligine başka türlü giremeyiz. Buradaki başarılar güvenliğimizi pekiştiriyor, bağımsızlığımızı pekiştiriyor ve Türkiye’nin orta-ulusal arenada çok daha güçlü bir konuma gelmesini sağlıyor. Öte yandan, ekonomimizin teknolojik altyapısını geliştirerek orta ve uzun vadede insanımıza sürdürülebilir refah artışı sağlamamıza da yer açıyor. Her yönden çok değerlidir. Öncelikle bir vatandaş olarak irade olmadan bu işler olmaz. Çünkü işin bir kolay yanı var, hazır işi almak… O işin kolay yanı. Bu taraf zor taraf, çaba gerektiren taraf. Orta ve uzun vadede getirisi yüksek bir tercihtir. Cumhurbaşkanımız bu seçimi, siyasi tercihi yaptı. Teknik ekipler de bunun altını çizdi ve bugün bu görüntüyü görüyoruz. Bundan 5 yıl sonra 10 yıl sonra bunun çok daha fazlasını göreceğiz. Bu bir süreç. Başlamış olan bu sürecin devam ettirilmesi değerlidir. Kurdele bölümünde ne kadar katılım olduğunu gördünüz, kurdele muhtemelen her yıl biraz daha uzayacak” dedi.

“HEDEFİMİZ SAVAŞ ORTAMINDA ASKERİMİZİN FAALİYET VE KARARLILIĞINI ARTIRMAK” Sahada yerlilik ve milliyet oranının yüzde 80’lere ulaştığına işaret eden Güler, “Yurt içinde ve sınır ötesi başarıyla yürütülen harekâtlarda, mavi ve göklü vatanımızın hak ve menfaatlerinin kararlı bir şekilde korunmasında başta Türk kuvvetleri olmak üzere Türk kuvvetleri kardeşlerimizin haklı davasına bağlıdır. yerli ve milli imkanlarla üretilen savunma sanayii eserlerimizin katkısı açıkça görülmektedir.Savunma sanayiinde ulaştığımız bu üstün seviye bizim için gurur kaynağıdır.Yerli ve milli tır mottosuyla çıktığımız bu yolda ülkemizin milli savunma stratejilerini ve teknolojilerini geliştirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

“YENİ İŞ BİRLİĞİ FIRSATLARININ OLUŞTURULMASINA KATKI SAĞLAYACAĞINA İNANIYORUM” Bakan Güler, “Dünyanın dört bir yanında talep gören gelişmiş silahlarımızın kardeş, dost ve müttefik ülkelere ihracatıyla bir yandan ülke ekonomimiz güçlenirken, diğer yandan Sayın Cumhurbaşkanımızın çabalarıyla uluslararası arenada kurduğumuz kapsamlı bağ ve işbirlikleri ve iş birliği fırsatlarımız çok yönlü bir şekilde tüm dünyaya tanıtılıyor. ortaklarımız, IDEF23 ve sektör ile yolumuza devam etmenin, iş birliği fırsatlarının oluşmasına katkı sağlayacağına ve yeni fırsatlar yaratarak ilişkilerimizi daha da güçlendireceğine inanıyorum.”

“10 YIL İÇİNDE SAVUNMA SANAYİ ALANINDA DÜNYANIN EN DEĞERLİ ÜLKELERİNDEN BİRİ OLmayı HEDEFLİYORUZ”

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün açılış konuşmasında, “Cumhurbaşkanlığımızca yürütülen projelerin bir diğer çıktısı da uluslararası işbirlikleri ve ortaya çıkan çalışmaların ihracata dönüştürülmesi, hem bölümümüzün ölçek ekonomisine kavuşması hem de ülkemizin dış ticaret istikrarına katkı sağlamaktır. Geçen yıl 4 milyar 400 milyon dolarlık rekor ihracatçı bedeli ile yakaladığımız başarı hibesini bu yıl inşallah daha da ileriye taşıyacağız. Yetenek paylaşımına Ar-Ge aşamasından.Savunma sanayimiz son yıllarda yaptığı atılımlarla platform ve silah sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi ve üretiminde önemli bir seviyeye geldi.Belirli alanlarda dünyanın önde gelen ülkelerinden biriyiz.Bazı alanlarda rekabetçi çalışmalar geliştiriyoruz.Bugün geldiğimiz nokta ve elde ettiğimiz tüm başarılar sistematik bir çalışmanın sonucudur. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde aynı azim ve kararlılıkla devam ederek önümüzdeki 10 yılda savunma sanayi alanında en değerli ülkelerden biri olmayı hedefliyoruz.”

– Karakoz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu