Haber

Yolsuzluk davasında hüküm giyen eski Malezya Başbakanı suçlamalardan birinden aklandı

KUALA Yolsuzluk davasında 12 yıl hapis cezasına çarptırılan Malezya eski Başbakanı Necip Rezak, 1MDB yolsuzluk davasının son duruşmasında, örtbas etmek için kontrol raporunda tahrifat yapmaktan beraat etti.

Necip’in avukatı Muhammed Shafee Abdullah, Yargıtay’ın müvekkili hakkında denetim raporunda değişiklik talimatı verdiğini; Savcıların görevi kötüye kullanma suçlamasında yeterli delil sunmadığına hükmettiğini belirtti.

Shafee, “Müvekkilim, masumiyeti için savaşma iradesini gerçekten artırdığı için bugünkü karar için Tanrı’ya çok minnettardır.” söz konusu.

Necip’e yöneltilen suçlamaların siyasi olduğunu öne süren Shafee, Ağustos 2022’de üst mahkemenin son temyiz başvurusunu reddetme kararının yeniden gözden geçirilmesi talebiyle ilgili olarak yakın gelecekte olumlu bir sonuç almayı umduğunu ifade etti.

1MDB yolsuzluğundan 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Malezya Federal Mahkemesi, 1MDB yolsuzluğundan 12 yıl hapis cezasına çarptırılan eski Başbakan Necip Rezak’ın mahkumiyetini onadı.

Malezya’nın en yetkili mercii olan Federal Mahkeme, Temmuz 2020’de yaptığı son temyizde Yargıtay’ın Necip’i “görevi kötüye kullanma”, “kara para aklama” ve “güveni kötüye kullanma” gibi 7 ayrı suçtan mahkum etme kararını onamıştı.

Najib, 12 yıl hapis cezası ve 210 milyon Malezya ringgiti (yaklaşık 52 milyon $) para cezasının Federal Mahkeme tarafından onaylanmasının ardından Kajang Hapishanesinde cezasını çekmeye başladı ve “ülke tarihinde hapsedilen ilk eski başbakan” oldu.

1MDB bozulması

2009 yılında eski Başbakan Necip Rezak tarafından kurulan ve 2015 yılında yolsuzluk tartışmalarıyla gündeme gelen 1MDB fonundan 4,5 ila 7 milyar doların kaçırıldığı tahmin ediliyor.

Malezya, 12 ülkede kayıp fonların peşine düşmeye devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu