Haber

Yozgat’ta Grip Enfeksiyonu Vakaları Artıyor

SEYFİ ÇELİKKAYA

Yozgat Son günlerde sıkça görülen grip enfeksiyonları ve solunum yolu hastalıkları nedeniyle hastanelerdeki yoğunluk arttı. Yozgat Şehir Hastanesi Başhekimi Mustafa Kozan, “Salgının viral bir salgın olduğu şu an itibariyle ortadadır. Tüm hastalarımızın öncelikle bağışıklık sistemini güçlendirmesi, bol su içmesi, bol meyve ve sebze tüketmesi gerekiyor.”

Yozgat ili genelinde son haftalarda grip ve soğuk algınlığı vakalarında ciddi artış yaşanırken, acil servisler başta olmak üzere hastanelere başvuran hasta sayısında da artış yaşandı. Yaşananların tek bir virüse bağlı salgın olmadığı, Kovid-19 ve grip virüsü gibi grip vakalarının görüldüğü, grip dışı grip veya nezle vakalarının da görüldüğü bildirildi. Özellikle 65 yaş üstü kişilerde ve kronik bronşit, astım, koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği veya şeker hastalığı gibi yandaş hastalıkları bulunanlarda grip enfeksiyonlarının daha şiddetli seyrettiği vurgulanarak dikkatli olunması istendi.

“SALGININ VİRAL BİR SALGIN OLDUĞU ARTIK AÇIKTIR”

Yozgat Şehir Hastanesi Başhekimi Mustafa Kozan, son iki haftada hastaneye başvuran hasta sayısının arttığını söyledi. Salgının viral bir salgın olduğuna dikkat çeken Kozan, şöyle konuştu:

“Geçtiğimiz ay içerisinde viral üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle hastanemize çok sayıda hasta başvurdu. Salgının viral bir salgın olduğu artık netleşti. Bu çoğunlukla öksürük, baş ağrısı, kas ağrısı, geniz akıntısı ve burun akıntısına neden oluyor. Daha sonraki aşamalarda ise zatürre dediğimiz hastalığın belirtileri ortaya çıkıyor.” Balgam çıkarma, ateş gibi şikayetlerle acil servise başvuruyorlar. Son iki haftada daha da arttı, özellikle zatürreye dönüşen viral üst solunum yolu enfeksiyonları çok arttı. Burada tüm hastalarımıza bağışıklık sistemlerini güçlendirmelerini, bol su içmelerini, meyve ve sebze tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Bağışıklık sistemi viral salgınların ve viral hastalıkların zatürreye geçme olasılığını azalttığı için bu durumu daha rahat atlatmalarını sağladığı için gereklidir. Aynı şekilde acil servise başvuran hastalarımızda viral bir salgın olduğu için antiviral dediğimiz virüslere karşı etkili ilaçlar yazıyoruz. Bunlar hastalığın daha az şiddetli olmasını sağlayanlardır. Hastalığın seyrini azaltır, hastalığın tedavi sürecinde daha iyi tedavi edilmesini sağlar ve zatürreye geçiş oranını azaltır. Tüm hastalarımıza bol bol dinlenmeyi öneriyorum. Bu süreci daha kolay atlatabilmeleri için dinlenmeleri ve bağışıklık sistemlerini güçlendirmeleri gerekiyor.”

“KAMU ALANLARINDA MASKE KULLANABİLİRSENİZ ÇOK DAHA FAYDALI OLACAK”

Halk arasında antibiyotiklerin aşırı kullanıldığına dair bir algı var ancak bu algı antibiyotiklerin virüslere karşı etkili olmadığı yönünde. Hekimimize danışmadan hiçbir şekilde antibiyotik kullanmamak gerekir. Bu salgında virüslerin daha fazla olması nedeniyle doktorumuz tarafından muayene ediliyorsunuz ve antiviraller öneriliyor. Doktorumuza sormadan antibiyotik kullanmamalıyız. Soğuk havaların gelmesi özellikle iş temposu zayıf olanlarda, iş stresinde olanlarda veya temposu ağır olan tüm öğrencilerimizde bağışıklık sistemini etkileyebilir ve salgında virüs varlığı nedeniyle hızla bulaşmaktadır. nefes yoluyla bulaşır. Bu yüzden hızla yayılabilir. Bu dönemde maske kullanmak oldukça mantıklı olacaktır. Dediğim gibi nefes yoluyla bulaşan ve hızla yayılan bir hastalıktır. Bu nedenle halka açık yerlerde maske kullanabilirsek çok daha yararlı olur” dedi.

Kaynak: ANKA / Yerel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu