Haber

Akar’dan Finlandiya’ya: Somut gelişmeler bekliyoruz

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, resmi ziyaret için Türkiye’de bulunan Finlandiya Savunma Bakanı Antti Kaikkonen ile görüştü. Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Akar, Finlandiya’nın 17 yıl sonra savunma bakanı düzeyinde ilk ziyaretine dikkat çekerek, görüşmede öne çıkan iki ana konunun “verimli” ve “yapıcı” olduğunu belirtti. “, terörle mücadele ve ihracat lisansları üzerindeki kısıtlamaların kaldırılmasıydı.

Finlandiya’nın NATO üyeliği konusunda Haziran ayında Madrid’de düzenlenen NATO zirvesi çerçevesinde İsveç ve Finlandiya ile imzalanan muhtıraya işaret eden Akar, muhtırada yer alan taahhütlerle ilgili somut gelişmeler beklediklerini vurguladı. Akar, “PKK/YPG terör örgütü ve destekçilerinin Finlandiya’da yürüttüğü faaliyetlerin halen devam etmesinden rahatsız olduğumuzu ve endişeli olduğumuzu kendilerine ilettim. Bilinen teröristlerin iadesinin ve terör örgütünün faaliyetlerinin durdurulmasının önemli olduğunu vurguladık.” Terör bağlantılı yapılar.”


Türkiye, Finlandiya ve İsveç, Haziran ayında NATO zirvesinde üçlü memorandum imzaladılar.Fotoğraf: Bernat Armangue/AP/picture Alliance

“Son kararı TBMM verecek”

Finlandiya’nın Türkiye’ye askeri ihracata getirdiği kısıtlamaların kaldırılmasının önemine dikkat çeken Akar, “Taahhütler yerine getirilir getirilmez Finlandiya’nın NATO müttefiki olarak aramızda yer almasını diliyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yapılacaktır.”

Türkiye ile Finlandiya arasında askeri alanda işbirliğinin son derece faydalı olduğunun farkında olduklarını kaydeden Akar, “Bu nedenle Finlandiya’nın NATO’ya üye olmasına karşı olmadığımızı bir kez daha vurgulamak isterim.”

Kaikkonen: Türkiye’nin endişelerini çok ciddiye alıyoruz

Finlandiya Savunma Bakanı Antti Kaikkonen, Türkiye’nin güvenlik kaygılarını çok ciddiye aldıklarını belirterek, Madrid’de imzalanan üçlü anlaşmayla ilgili somut adımlar attıklarını kaydetti.

Kaikkonen, Finlandiya’nın Türkiye’ye silah ihracatı konusunu da görüştüklerini bildirdi. Biz de orada olacağımızı dikkate alarak bu süreci devam ettireceğiz” dedi.


Finlandiya Savunma Bakanı Antti KaikkonenFotoğraf: DW

Finlandiya, askeri ihracatta Türkiye’ye resmi bir ambargo uygulamamakla birlikte, Ekim 2019’da Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik askeri harekatına tepki olarak yeni ihracat izin izinlerini askıya aldı.

“İsveç’le birlikte üyelik istiyoruz, tek başına değil”

Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğinin NATO’ya katma değer getireceğine inandığını belirten Finlandiyalı Bakan, “Dolayısıyla bu, Finlandiya, İsveç, Türkiye ve tüm NATO için olumlu ve katkı sağlayacak bir hamle olacaktır. Dolayısıyla biz de öyle düşünüyoruz” dedi. bir kazan-kazan durumu yaratacaktır.” .

Akar’la görüşmesinin ardından Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada Kaikkonen, Türkiye’nin Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylamasının ne kadar süreceği sorulduğunda bu konuda herhangi bir varsayımda bulunamayacağını söyledi. “Ama ne kadar erken o kadar iyi” ifadesini kullandı.

Kaikkonen, Finlandiya’nın NATO’ya tek başına değil, eş zamanlı olarak başvurduğu İsveç ile birlikte katılmak istediğini bir kez daha vurguladı.

DW,rtr/BK,TY

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu