Yaşam

MasterChef Paella Tarifi: Paella Nasıl Yapılır, Malzemeler, Pilav Özellikleri ve Püf Noktaları?

MasterChef, Türkiye’nin en çok izlenen TV yarışmaları arasındaki yerini koruyor. Reyting listelerinden düşmeyen ve kim elendi sorusuyla sık sık gündeme gelen program; Enfes lezzetleri evimize getiriyor. Hazır olun, bu akşam Masterchef’te düello var! İşte bu gecenin düello lezzetleri: Khao Pad, Loco Moco, Paella ve Divriği Pilavı. Merak edenler için gecenin yıldızı düello lezzetleri. Deniz ürünlü pilav tanımı burada. Paella nedir, malzemeleri nelerdir, nasıl yapılır birlikte bakalım. İşte püf noktaları ile paella, pilav ve kalori tarifi…

Paella nedir? Paella Hangi Mutfakla Akrabadır?

Valensiyalılar tarafından tamamlayıcı bir sembol olarak görülen paella, İspanyol mutfağının popüler lezzetleri arasında yer alıyor. Genellikle bir İspanyol yemeği olarak bilinmesine rağmen, aslen Valensiya bölgesinden bir pirinç yemeğidir.

Paella, Valensiyaca/Katalanca’da kızartma tavası anlamına gelir.

Paella Malzemeleri Nelerdir?

  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 2 orta boy soğan

  • 4 diş sarımsak

  • 2 orta boy domates (400 gram)

  • 200 gram midye

  • 200 gram jumbo karides

  • 200 gram temizlenmiş kalamar

  • 3 küçük ahtapot

  • 300 gram paella veya risotto pirinci

  • 3 yemek kaşığı Sherry şarabı veya beyaz şarap (isteğe bağlı)

  • 900 mililitre balık veya sebze suyu

  • 1 çay kaşığı acı tütsülenmiş kırmızı biber ve kuru kekik

  • 1 çay kaşığı tuz

Balık Suyu İçin;

  • 8 karides kabuğu

  • 2 defne yaprağı

  • 4-5 dal taze kekik

  • 1 çay kaşığı tuz

  • Yarım çay kaşığı karabiber

  • 1,5 litre sıcak su

  • 1 çay kaşığı safran

Yukarıdaki için;

  • 2 yemek kaşığı haşlanmış bezelye

  • 3 avuç ince kıyılmış maydanoz

  • 1 limonun yarısı sıkılmış, yarısı dilimlenmiş servis sırasında kullanılmak üzere.

Paella Pirinci Nedir?

Paella için İspanya’nın Bomba ve Risotto pirinçleri kullanılmaktadır. Bu tür pirinç kısa tanelidir.

Paella pirincinin özelliği; Tatları emen ve şeklini koruyan yuvarlak, orta ve büyük boyutlu tanelerdir.

Pilav nasıl yapılır?

  • Zeytinyağını wok veya büyük bir tavada ısıtın.

  • Isınan zeytinyağına yemeklik doğranmış soğan ve sarımsağı ekleyip 5 dakika soteleyin.

  • Füme paella, kekik ve paella pirinci ekleyin.

  • Birkaç dakika karıştırın ve ardından isterseniz Sherry şarabını ekleyin.

  • Buharlaştıktan sonra doğranmış domatesleri ve balık (sebze) suyunu ekleyin.

  • Baharatları ekleyin.

  • Açık bir formda yaklaşık 15 dakika pişirin. (Bu, pirinç neredeyse yumuşayana ve etrafta biraz su kalana kadar olmalıdır.) Orta sırada karıştırın.

  • Deniz ürünlerini başka bir tavada karıştırıp soteleyin ve pirince ekleyin. Bu andan itibaren kapağı kapatın.

  • Deniz ürünleri tamamen pişene ve pirinç yumuşayana kadar pişirin.

  • Üzerine limon suyu sıkın, maydanoz ve bezelye serpin.

  • Limon dilimleri ile servis yapın.

Paella İpuçları nelerdir?

  • Deniz ürünleri yerine kanat, but, göğüs, salam, sucuk gibi mutfak gereçlerini tercih edebilirsiniz.

  • Paella, damak zevkinize göre sevdiğiniz baharatlarla zenginleştirilebilir.

  • Paella yapımında risotto yerine Baldo, Senia, Bomba veya Bafha pirinç çeşitlerini tercih edebilirsiniz.

Dilerseniz deniz ürünlerini zeytinyağında kızartmak yerine; Ayrıca kavrulmuş soğan ve sarımsağa ekleyerek salma usulü paella hazırlayabilirsiniz. Seçim senin!

Paella’nın Yanında Ne Yenir?

Sotelenmiş kuşkonmaz, sotelenmiş yeşil fasulye ve közlenmiş yeşil biberi paella ile birlikte tercih edebilirsiniz. Midye Kızartması, Tereyağlı Karides, Sezar Salatası, Brokoli Salatası ile de güzel olacaktır.

Üzerine hafif bir tatlı da harika olur!

Pilav Kaç Kalori?

Bir porsiyonu 253 kilokalori olan paella yaklaşık 19 gram karbonhidrat, 24 gram protein ve 16.54 gram yağ içerir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu