Haber

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Türkiye ve Azerbaycan küresel olarak daha önemli bir rol oynayacak

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkesinin ve Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda sadece bölgede değil, küresel ölçekte daha önemli rol oynayacağını belirtti.

Aliyev, Karabağ’ın simge kenti Şuşa’da düzenlenen “4. Sanayi Devrimi Döneminde Yeni Medya” başlıklı Küresel Medya Forumu’nun açılışında konuştu.

Konuşmasına Türkiye ile Azerbaycan arasındaki çıkarlara değinerek başlayan Aliyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile kişisel dostluğunun bölgesel kalkınma ve istikrar için değerli bir faktör olduğunu söyledi.

Aliyev, Türkiye ve Azerbaycan halkları arasındaki bağın uzun süreli dostluk ve kardeşlik temelinde kurulduğunu, iki ülkenin bu temel üzerinde geliştiğini ve birbirini desteklediğini belirtti.

2. Karabağ Savaşı’nın ilk saatlerinden itibaren Türk halkı ve devletinin Azerbaycan’la omuz omuza durduğunu vurgulayan Aliyev, şöyle devam etti:

Cumhurbaşkanı Erdoğan savaşın ilk saatlerinde “Azerbaycan yalnız değil” dedi. “44 günlük savaş sürecinde kardeşlerimizin manevi desteğini hissettik. Erdoğan Türkiye’nin tutumunu defalarca kez açıkça dile getirdi. Diğer devlet yetkilileri de konuyla ilgili görüşlerini dile getirdiler. Bu bizim için büyük bir siyasi ve manevi destek oldu.”

Zaferin ardından Türkiye ile Şuşa Deklarasyonu’nu imzalayarak ilişkilerini ittifak düzeyine yükselttiklerine işaret eden Aliyev, “Şuşa Deklarasyonu devletlerimiz için büyük bir başarı ve zenginliktir. Bu deklarasyon bize yeni ufuklar açmıştır.” söz konusu.

Türkiye’de yapılan seçimlere değinen Aliyev, “Kardeşim Erdoğan’ın yeniden seçileceğinden şüphem yoktu. Çünkü 20 yıllık iktidarı boyunca ülkesine sadakatini defalarca göstermiştir. Bugün Türkiye dünyanın önde gelen ülkelerinden biridir. Türkiye’nin uluslararası nüfuzu her geçen yıl artmaktadır. Azerbaycan’da Türkiye’deki seçimlerin sonuçlarından memnun olmayan birini bulmak çok zor. Önümüzdeki 5 yılda da yakın işbirliğimizi sürdüreceğiz.” dedi.

Dünyada ve bölgedeki durumun değiştiğini kaydeden Aliyev, “Güney Kafkasya’daki durumu istikrara kavuşturmalıyız. Sürdürülebilir barışı sağlamalıyız. Gelecek için güvenlik sağlanmalıdır. Türkiye’nin rolü hem küresel meselelerde hem de bölgemizde çok önemlidir. Türkiye istikrar sağlayıcı bir rol oynamaktadır. Türkiye’nin politikası bölgesel istikrar ve güvenliği sağlamaya yöneliktir ve Azerbaycan bu politikayı takdir etmektedir.” söz konusu.

Aliyev, Erdoğan’ın Azerbaycan’a ve kendisinin Türkiye’ye yaptığı ziyaretlerle ilgili de, “Bütün meseleleri anlatmak istemiyorum ama Azerbaycan ve Türkiye önümüzdeki yıllarda sadece bölgede değil, küresel ölçekte daha değerli bir rol oynayacaktır” dedi. terimleri kullandı.

Üç günlük foruma 50 ülkeden 250’den fazla katılımcı katılıyor.

habergunyuzu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu