Haber

Bunu da Yaptılar! İSPARK’tan İstanbullu sürücülere yeni dolandırıcılık

Dolandırıcılar, İstanbul’da araç sahiplerini dolandırmanın yeni yolunu buldu. Dolandırıcılar, park halindeki araçların üzerine İSPARK yazısının yer aldığı QR kodları yapıştırıyor.

İstanbul’un farklı yerlerinde bulunan İSPARK üzerinden yeni bir dolandırıcılık yöntemi bulundu.

İstanbul’un farklı yerlerinde park halindeki araçlara İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSPARK logolu QR kod etiketleri yapıştırıldı. Etiketlerde “Otopark borcunuzu ödemek için QR kodunu tarayın” ve “Borcunuzu 24 saat içinde ödemelisiniz” ifadeleri yer alıyor. o yazıyor.

QR tuzağına düşen araç sahiplerinin, kredi kartlarından para çekilirken QR kodu okutarak ödeme sayfasına yönlendirildikleri öğrenildi.

Adli Bilgisayar Uzmanı İsa Altun vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. QR kodların artık dolandırıcıların kullandığı bir yöntem olduğunu belirterek, bu konuda daha az bilgisi olan herkesin dolandırılmaya açık olduğunu söyledi.

İsa Altun’un açıklaması: ‘Bir restorana gittiğimizde, menülere bakmak için telefonumuzu tuttuğumuzda, bizi hangi siteye veya uzantıya yönlendirdiğine dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü oraya kullanıcı bilgilerinizi, şifrenizi veya şifrenizi girdiğinizde dikkatli olmanız ve şüpheyle yaklaşmanız gerekiyor. Günümüzün en değerli varlığı kişisel bilgilerdir. Orada cep telefonu numaramız, e-posta adresimiz, banka hesaplarımız ve cihazımızdaki tüm kişisel verilerimiz hacklenebilir. Ayrıca QR kod bizi WIFI’a yönlendirip oradan virüs indirebilir veya cihazımıza uzaktan erişerek hesaplarımız boşaltılabilir. Araçlara yapıştırılan QR kod sahte bir siteye ait. Banka hesaplarınızı, adınızı, soyadınızı, TC kimlik numaranızı ve araç bilgilerinizi girdiğiniz, İBB’nin birebir kopyası olan bir site ile karşılaşacaksınız; Bilgilerinizi çalıyorlar. Hesaplarınızı saniyeler içinde boşaltırlar. Bu nedenle sizi bekleyen en büyük tehlike finansal bilgileriniz, paranız ve hesaplarınızdır. Bu bahise girmeden önce sizi yönlendirdiği sitenin uzantısı arama motorunda değil de adres çubuğunda ‘gov’ ise o site bir devlet sitesidir. Com, net, org, co ile bitiyorsa yasal site değildir. İSPARK cezamızı e-devlet üzerinden görüntüleyip kontrol edebiliyoruz. Bilgi teknolojisindeki en zayıf halka insandır. ‘Farkındalığımızın ve bilincimizin artmasının şart olduğunu düşünüyorum.’

Araçlarına QR kod yapıştıran ve sokakta araçlarda QR kodlarını gören vatandaşlardan tepki geldi.

Merkez İlçe’de araçlara yapıştırılan QR kodlarını gören Muhammet Çetinkaya, konu hakkında şunları söyledi: “Bunu çıktı alıp yapıştırdılar, yüzde 100 dolandırıcılıktır. Halkımız buna kanmasın. Yazıktır. İnsanların paralarını kaybetmemeleri lazım, bu şekilde insanların ceplerini boşaltıyorlar.” söz konusu.

QR kodları gören Hüseyin Yılmaz, şunları söyledi: “İSPARK bu tür yerlere gelmiyor. Ancak makbuzunu ana caddelere koyuyor. Bu bir dolandırıcılık. Türkiye’de dolandırıcılar çok seyahat ediyor. Ödeme yapmaya çalışan birileri olabilir.” ” söz konusu.

İSPARK’tan konuyla ilgili yapılan açıklama: “Değerli İstanbullular; Araçlara şirketimizin logosunun bulunduğu QR kod yerleştirilerek dolandırıcılık girişiminde bulunulmuştur. Şirketimizin başvurduğu Sulh Ceza Mahkemesi, ilgili yerlere erişimin engellenmesine karar vermiştir. Siteye QR kod ile failler hakkında suç duyurusunda bulunuldu.” “Borç ödeme konusunda bir uygulamamızın olmadığını bildirir, İstanbulluları olası yeni dolandırıcılık girişimlerine karşı uyarıyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu