İş

İngilizce iş görüşmelerinde en sık sorulan sorular

İngilizce, toplumun neredeyse tüm kesimleri için iş dünyasının vazgeçilmez bir parçası haline gelirken, Türkiye merkezli şirketler de aday arayışlarında dil kriterlerini önemsemeye başladı. Özellikle yurtdışındaki tedarikçiler, iş ortakları veya müşterilerle iş yapan, farklı coğrafyalardan nitelikli çalışanlar çalıştıran veya küresel genişleme planları olan şirketler, yeni adaylarında profesyonel iş İngilizcesi yeterliliğini iş ilanlarında öncelikli kriterlerden biri olarak dahil etmeye başladı. Adayların İngilizce dil yeterliliğini ölçmek isteyen işletmeler, mülakatlarda ve iş görüşmelerinde İngilizce kısımlara yer vermeyi veya mülakatın tamamını İngilizce yapmayı tercih etmektedir.

Bu durumun İngilizce dil pratiği az olan adaylarda kaygı yarattığını fark eden çevrimiçi İngilizce Kursu Preply, İngilizce mülakatlarda sıkça sorulan soruları ve İngilizce mülakat ipuçlarını derleyerek kılavuzunu yayınladı.

Preply Avrupa Bölge Müdürü Mustafa Ali Sivişoğlu, insan kaynakları profesyonellerinin ve işe alım uzmanlarının genel olarak bireylerin İngilizce konuşma yeterliliklerini ölçmek için ne kadar akıcı konuşabildiklerine ve kendilerini kesintisiz olarak ne kadar ifade edebildiklerine baktıklarını söyledi. “Tam da bu nedenle sorular da geneldir. ‘Bana kendinden bahset’ gibi bir soruyla bireylerin kendilerini ana dilleri olmayan bir dilde anlatmaları bekleniyor. ‘Bu rolle neden ilgileniyorsunuz?’ kişinin o role olan ilgisini, duruma olan tutkusunu ve mesleğiyle olan bağını ifade etme yeteneğini ölçmektir. (Neden bu işle ilgileniyorsun?) gibi bir soru da sıklıkla soruluyor. ‘Kendinizi beş yıl sonra nerede görüyorsunuz?’, ‘Bu pozisyon için maaş beklentiniz nedir?’, ‘Şirketimizde çalışmakla neden ilgileniyorsunuz?’ Türkçe röportajlarda sıklıkla karşılaştığımız sorulardır. “İngilizce mülakat kalıplarında buna benzer sorulara rastlamak oldukça mümkün” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu